Loading...
  • Päivämäärä kalenterissa: 31.1. – 1.1. Edeltävä päivä on uudenvuodenaatto, jälkimmäinen uudenvuodenpäivä.

  • Uusivuosi 2021-2022: uudenvuodenaatto on perjantai 31.12. ja uudenvuodenpäivä lauantai 1.1.2022.

  • Liputus: ei liputuspäivä

  • Juhlittu: hyvin kauan

Uusivuosi on Suomessa yksi suurimmista juhlapäivistä. Uudenvuoden juhlintaan on vakiintunut useita käytäntöjä, joskaan tavat eivät ole aivan yhtä perinteisiä kuin esimerkiksi jouluna. Suomessa uudenvuoden juhlintaan liittyviä perinteitä ovat mm. perunasalaatti ja nakit, tinan valaminen, ilotulitteet sekä kuohuviini.
Uudenvuoden ruuat Suomessa

Perinteiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu usein ilotulitteiden ja shampanjan tai kuohuviinin lisäksi ruoka. Erityisesti perunasalaatti, ranskalaiset perunat ja nakit ovat tuttu näky monen uuden vuoden pöydässä.

Uudenvuoden raketit ja ilotulitteet

Uudenvuoden juhlintaan kuuluvat oleellisena osana ilotulitteet kuten ilotuliteraketit, roomalaiset kynttilät, sähikäiset ja niin edelleen. Aikaisempina vuosina myös kovemmat paukut kuten kiinalaiset ja ”tykärit” ovat olleet osa uudenvuoden juhlintaa, mutta niiden myyntiin on turvallisuussyistä puututtu sittemmin. Viimeisimpinä vuosina uudenvuoden raketteja on saanut ampua uudenvuodenaattona alkaen klo 18 läpi illan aina uudenvuodenpäivän klo 02 yöllä asti.

Uuden vuoden raketit ja muut ilotulitteet ovat olleet tapetilla viime vuosina melkolailla turvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi vuoden vaihteessa 2010-11 käytiin mediassa keskustelua Suomen Ilotulitus Oy:n testeistä ja TUKES asettikin yli 100 kyseisen yrityksen ilotulitetta myyntikieltoon, koska turvallisuustestejä oli laiminlyöty.

Uusi vuosi tulevaisuudessa

  • Uusivuosi 2023: sunnuntaina 1.1.
  • Uusivuosi 2024: maanantaina 1.1.
  • Uusivuosi 2025: keskiviikko 1.1.