Loading...
  • Päivämäärä kalenterissa: vuosittain 31.12. – 1.1.

  • Uusivuosi 2023-2024: uudenvuodenaatto on sunnuntai 31.12. ja uudenvuodenpäivä maanantai 1.1.2024.

  • Liputus: ei liputuspäivä

  • Juhlittu: hyvin kauan

Uusivuosi on Suomessa yksi suurimmista juhlapäivistä. Uudenvuoden juhlintaan on vakiintunut useita käytäntöjä, joskaan tavat eivät ole aivan yhtä perinteisiä kuin esimerkiksi jouluna. Suomessa uudenvuoden juhlintaan liittyviä perinteitä ovat mm. perunasalaatti ja nakit, tinan valaminen, ilotulitteet sekä kuohuviini.

Uudenvuoden ruuat Suomessa

Perinteiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu usein ilotulitteiden ja shampanjan tai kuohuviinin lisäksi ruoka. Erityisesti perunasalaatti, ranskalaiset perunat ja nakit ovat tuttu näky monen uuden vuoden pöydässä.

Uudenvuoden raketit ja ilotulitteet

Uudenvuoden juhlintaan kuuluvat oleellisena osana ilotulitteet kuten ilotuliteraketit, roomalaiset kynttilät, sähikäiset ja niin edelleen. Aikaisempina vuosina myös kovemmat paukut kuten kiinalaiset ja ”tykärit” ovat olleet osa uudenvuoden juhlintaa, mutta niiden myyntiin on turvallisuussyistä puututtu sittemmin. Viimeisimpinä vuosina uudenvuoden raketteja on saanut ampua uudenvuodenaattona alkaen klo 18 läpi illan aina uudenvuodenpäivän klo 02 yöllä asti.

Uuden vuoden raketit ja muut ilotulitteet ovat olleet tapetilla viime vuosina melkolailla turvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi vuoden vaihteessa 2010-11 käytiin mediassa keskustelua Suomen Ilotulitus Oy:n testeistä ja TUKES asettikin yli 100 kyseisen yrityksen ilotulitetta myyntikieltoon, koska turvallisuustestejä oli laiminlyöty.

Uudenvuodenaatto 2023

Uudenvuodenaattoa eli päivämäärää 31.12.2023 juhlitaan tänä vuonna sunnuntaina. Uudenvuodenaatto ei ole tavallisesti vapaapäivä vaan normaali työpäivä, mutta luonnollisesti tänä vuonna osuessaan sunnuntaihin myös aatto on vapaapäivä.

Uudenvuodenpäivä 2024

Uudenvuodenpäivä on virallinen arkivapaa. Tulevana uutenavuotena uudenvuodenpäivä asettuu maanantaille – päivämäärän ollessa luonnollisesti 1.1.2024. Näin ollen uudestavuodesta syntyy heti vuoden alkajaisiksi yksi ylimääräinen vapaapäivä.

Uudenvuodenpäivä tulevaisuudessa

  • Uusivuosi 2023: uudenvuodenaatto 31.12.2022 on lauantaina ja -päivä sunnuntaina 1.1.2023
  • Uusivuosi 2024: uudenvuodenaatto on sunnuntaina 31.1. ja -päivä maanantaina 1.1.
  • Uusivuosi 2025: uudenvuodenaatto on tiistai 31.12. ja -päivä keskiviikko 1.1.