Uusivuosi

Uusivuosi 2018-11-25T18:31:54+00:00
Loading...
  • Päivämäärä kalenterissa: 31.1. – 1.1. Vuonna 2018: uuden vuoden aatto 31.12. on maanantai

  • Liputus: ei liputuspäivä

  • Juhlittu: hyvin kauan

Uusivuosi on Suomessa yksi suurimmista juhlapäivistä. Uudenvuoden juhlintaan on vakiintunut useita käytäntöjä, joskaan tavat eivät ole aivan yhtä perinteisiä kuin esimerkiksi jouluna. Suomessa uudenvuoden juhlintaan liittyviä perinteitä ovat mm. perunasalaatti ja nakit, tinan valaminen, ilotulitteet sekä kuohuviini.
Uudenvuoden ruuat Suomessa

Perinteiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu usein ilotulitteiden ja shampanjan tai kuohuviinin lisäksi ruoka. Erityisesti perunasalaatti, ranskalaiset perunat ja nakit ovat tuttu näky monen uuden vuoden pöydässä.

Uudenvuoden raketit ja ilotulitteet

Uudenvuoden juhlintaan kuuluvat oleellisena osana ilotulitteet kuten ilotuliteraketit, roomalaiset kynttilät, sähikäiset ja niin edelleen. Aikaisempina vuosina myös kovemmat paukut kuten kiinalaiset ja ”tykärit” ovat olleet osa uudenvuoden juhlintaa, mutta niiden myyntiin on turvallisuussyistä puututtu sittemmin.

Uuden vuoden raketit ja muut ilotulitteet ovat olleet tapetilla viime vuosina melkolailla turvallisuuden vuoksi. Esimerkiksi vuoden vaihteessa 2010-11 käytiin mediassa keskustelua Suomen Ilotulitus Oy:n testeistä ja TUKES asettikin yli 100 kyseisen yrityksen ilotulitetta myyntikieltoon, koska turvallisuustestejä oli laiminlyöty.