Loading...
  • Päivämäärä: vaihtelee. Kesäkuun 19. ja 25. päivän väliset perjantai (aatto) ja lauantai (juhannuspäivä)

  • Juhannus vuonna 2021: perjantai 25.6. on juhannusaatto ja 26.6. juhannuspäivä

  • Liputus: virallinen liputuspäivä. Lippu nostetaan juhannusaattona klo 18 ja lasketaan -päivänä klo 21

  • Juhlittu: kauan

  • Juhannukset tapahtumat: lue lisää täältä

Juhannus on keskikesän juhla. Sitä vietetään kesäpäivänseisauksen läheisyydessä kesäkuun 19. ja 25. päivän välisinä perjantaina ja lauantaina.

Vaikka juhannukseen valitettavasti kuuluvatkin vuosittain ikävät tragediat, joista voimme lukea iltapäivälehdistä, meluaminen ja juopuminen ovat kuuluneet juhannuksen viettoon kautta aikain sillä niiden on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Erään uskomuksen mukaan mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta.

Vakiintuneen käytännön mukaan juhannusaatto, joka on 19. ja 25.6. välinen perjantai, on työpaikoilla vapaapäivä, vaikka se ei olekaan virallinen pyhäpäivä.

Juhannuksen teemoja

Suomalaiseen juhannuskulttuuriin kuuluvat kiinteästi mökkeily, juhannussauna, lipunnosto salkoon sekä kokon polttaminen. Tarjolla on myös useita juhannusfestareita ympäri maan. Normaaleista vuosista poiketen hallitusten linjausten mukaisesti tänä vuonna juhannuksena(kaan) ei suuria tapahtumia kuten perinteeksi muodostunutta Raumanmeren juhannusta luonnollisesti järjestetä. Sen sijaan pienempiä juhannustapahtumia saattaa vielä lähiaikoina ilmestyä kalenteriin. Suositeltavaa on kuitenkin vältellä väenpaljoutta edelleen joten valtaosalla varmasti juhannus menee vielä lähipiirin kanssa oleillessa ja usealla varmasti myös mökkeillessä.

Juhannuksen sää

Aihe joka puhuttaa aina. Katso vuoden 2021 juhannussää täältä (päivittyy juhannusviikolla).