Laskiainen on tiettävästi alunperin pakanallinen juhla, joskin jotkut kirkot ovat sittemmin tehneet siitä omansa. Suomessa valloillaan olevassa luterilaisessa kristinuskossa laskiainen merkitsee perinteisesti paaston alkamista.
Laskiaiseen kuuluvia merkkipäiviä ovat laskiaissunnuntai jolloin aloitetaan valmistautuminen paastoon, sekä sitä seuraava laskiaistiistai jolloin syödään ’varastoon’ ennen seuraavana päivänä alkavaa paastoa.
Vuonna 2025 laskiaissunnuntai asettuu kalenterissa päivämäärälle 2.3. ja laskiaistiistai sitä seuraavalle tiistaille 4.3. Virallinen 40 päivän paaston aloituspäivä on laskiaistiistaita seuraava tuhkakeskiviikko.
Suomalaisia laskiaiseen kuuluvia perinteitä ovat pulkkamäki, hernerokka sekä laskiaispullat.
Tätä et tiennyt laskiaisesta
Tiesitkö, että laskiaispullan kansi voi kertoa ihmisen persoonallisuudesta?
Monet kinastelevat siitä, miten laskiaispulla tulisi syödä – hillolla vai mantelimassalla, mutta harvemmin puhutaan kannen kohtalosta. Joissakin kulttuureissa ja perheissä laskiaispullan kannen pois ottaminen ja erikseen syöminen symboloi järjestelmällisyyttä, kun taas suoraan pullaan kiinni pureminen viittaa spontaaniin ja huolettomaan luonteeseen.
Erikoisin tapa? Osan mielestä laskiaispullan kansi pitää kastaa kahviin ennen syömistä, aivan kuten korvapuustin reuna. Kyseinen tapa ei ole Juhlapyhät.fi-toimituksen käsityksen mukaan kovin yleinen, mutta niille, jotka sitä harrastavat, se on ehdottomasti paras tapa nauttia pullasta.
Kinastelee ken jaksaa.
Laskiaisen tapahtumat
Laskiaisena tapahtumia on ympäri maan. Pääkaupunkiseudun laskiaistapahtumia ovat mm.:
- Puksun laskiaisrieha
- Backaksen laskiaisrieha
- Laskiaisrieha Perkkaalla
- Hakunilan laskiainen
- Kattavan listauksen (pk-seudun) pulkkamäistä löydät Sandiksesta
Laskiainen eri vuosina
- Laskiainen 2022: 27.2.
- Laskiainen 2023: 19.2.
- Laskiainen 2024: 11.2.
- Laskiainen 2025: 2.3.