Loading...

Black Friday-päivää (suom. Musta perjantai) vietetään myös Suomessa vuosittain marraskuun lopulla – tarkemmin ottaen marraskuun neljännen torstain jälkeisenä perjantaina. Black Friday on perujaan Amerikasta, ja se seuraa paikallista kiitospäivää (edeltävä torstai). Kyseisen päivän nimi juontaa tiettävästi juurensa siitä, että ennen kyseistä päivää monien kauppojen kirjanpito huutaa punaista – kyseisen päivän jälkeen taas päädytään mustalle fontille eli ’pakkaselta plussalle’.

Vuonna 2022 Black Friday asettuu kalenterissa päivämäärälle 25.11.2022.

Tyypillistä Black Friday:lle on runsaat tarjoukset ja kovat alennukset kaupoissa, ja se onkin vuoden suurin yksittäinen ostospäivä. Kuluttajan näkökulmasta Black Friday onkin mainio ajankohta hoitaa esimerkiksi mahdolliset joululahjaostokset, sillä alennuksia löytyy näinä päivinä hyvinkin laajasti eri kategorioista aina elektroniikasta vaatteisiin ja tietokonesovelluksiin.

Viime vuosina Black Friday-konsepti on laajentunut monilla kaupallisilla toimijoilla koskemaan koko viikkoa (Black Week) – ja mahdollisesti jo sitä edeltävääkin viikkoa.

Black Weekiä seuraava maanantai puolestaan kantaa nimeä Cyber Monday, joka alunperin on keskittynyt erityisesti verkkokauppaan.

Black Friday tulevina vuosina

  • Black Friday 2022: perjantaina 25.11.
  • Black Friday 2023: perjantaina 24.11.
  • Black Friday 2024: perjantaina 29.11.
  • Black Friday 2025: perjantaina 28.11.