• Päivämäärä: vuosittain 1.4.

  • Vuonna 2024: osuu maanantaille joka on samalla toinen pääsiäispäivä

  • Liputus: ei liputuspäivä

  • Juhlittu: n. 1500-luvun lopulta lähtien

Aprillipila naurattaa höynäyttäjää

Aprillipila naurattaa höynäyttäjää. Pilan kohde tosin saattaa olla toista mieltä.

Aprillipäivä asettuu kalenterissa vuosittain päivämäärälle 1.4. Aprillipäivän perinteisiin kuuluu leikkimielinen huijaaminen kuitenkin niin, että huijauksen jälkeen aprillipilan kohteelle kerrotaan, että kyseessä on ollut pila. Yleisin tapa kertoa höynäytyksestä on tuttu loru pilan lopuksi: ”Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!

Aprillipäivää ei normaalisti laiteta virallisiin kalentereihin. Poisjättämistä perusteellaan sen yllätyksellisyyden säilyttämisellä.

Aprillipäivänä on myös yleistä, että sanomalehdet pyrkivät jymäyttämään hyväuskoisia lukijoitaan, joten kannattaa ollaa tarkkana.

Aprillipäivä Juhlapyhät.fi:ssä

Vaikka viralliset kalenterit eivät aprillipäivää sisällä, me Juhlapyhät.fi:n toimituksessa tykkäämme olla mielummin höynäyttäjien kuin höynäytettävien puolella. Tästä syystä olemme lisänneet kyseisen päivän kalenteriimme sille kuuluvalle paikalle.

Valittuja Aprillipiloja menneisyydestä

Verkkokauppa.com:in Antik Penis 2022

Yksi vuoden 2022 huomiota herättäneimmistä aprillipiloista oli Verkkokauppa.com:in Antik Penis. Kyseinen tuote oli leikittelyä aiemmin keväällä uutisotsikoissa vilkkuneeseen Pentik Anis -uutisointiin, josta taustaa löydät mm. Iltasanomista ja Helsingin Uutisista.

Volkswagenin pila 2021

Vuonna 2021 Volkswagen ilmoitti muutamaa päivää ennen aprillipäivää muuttavansa amerikkalaisen tytäryhtiönsä nimen ’Voltswagen’:iksi. Kyseinen ilmoitus tuli kuitenkin muutamaa päivää ennen aprillipäivää joten alkun selvyyttä ei ollut onko kyseessä totinen hanke. Nopeasti kuitenkin aprillipilaa alettiin epäilemään ja lopulta selvisi, että kyseinen markkinointitempaus oli osa VW ID.4 -täyssähköauton lanseerausta – Volt-termin viitatessa luonnollisesti voltteihin ja sitä kautta sähköön.

HK:n raidalliset makkarat 2020

Vuonna 2020 HK höynäytti ilmoittamalla erikoiserästä Camping-makkaroita, joissa on valmiiksi piirretyt valmiit mustat raidat niillä kohdin, mihin on tarkoitus tehdä viillot makkaroita grillatessa.

Google haastoi ihmiset juttelemaan tulppaaneille 2019

Googlen teknisessä kuvauksessa houkuteltiin kehittäjiä pystyttämään tekninen sovellus, jonka avulla pystyy puhumaan tulppaaneille ja kehittämään sitä kautta Hollannin tulppaanitaloutta selvittämällä  mitä ne tarvitsevat.

Aprillipäivä eri vuosina

  • Aprillipäivä 2022: perjantaina 1.4.
  • Aprillipäivä 2023: lauantaina 1.4.
  • Aprillipäivä 2024: maanantaina 1.4.
  • Aprillipäivä 2025: tiistaina 1.4.